Политологът Димитър Бечев: Ердоган ще премахне всичките си потенциални и реални конкуренти за властта

11:50, 23 юли 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Репресиите в Турция ще продължат. И тук е проблемът. Трябва баланс, за да има демократична държава. Не можеш да управляваш само с волята на 50% от населението”, коментира ситуацията в Турция политологът и директор на Института за европейски политики – Димитър Бечев, пред БНТ.

Гост-изследователят в Центъра за европейски изследвания към университета Харвард не е оптимист за настоящето на южната ни съседка. Прогнозира увеличаване на нестабилността в страната. Както и, че провалилият се опит за преврат дава легитимност на Ердоган да консолидира привържениците си и да стане едноличен господар на политическата система в страната.

Черният, но реалистичен сценарии за Турция е за още по-сериозни терористични актове, политическа нестабилност, демонстрации и гражданско неподчинение, смята той.

Какви са рисковете за България?

„Директният риск не само за България, но и за целия Европейски съюз, е рестартирането на бежанската война.”, категоричен е Бечев.

„Невъзможен за Турция изглежда в момента европейският път на страната. Минало е политиката на Европейския съюз, която целеше Турция да бъде променена от вътре” , коментира политологът отношенията на южната ни съседка с ЕС. И добавя, че „сътрудничеството тече без стратегическа визия.”

И е на мнение, че с или без Европейския съзю те са наши съседи и ние трябва по-скоро да сме моста за намиране на пресечна точка в интересите, защото един последвал конфликт, един разрив между Турция и Европейския съюз, няма никак да е в наша полза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама