Ненчев: Българският интерес е по-застрашен отвсякога заради Русия и Турция

09:33, 24 юли 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„България няма да си играе на балансьор. Бедните, които няма ресурси за собствено въоръжение, нямат това право. Българският интерес в момента е по-застрашен от всякога геополитически“, това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в сутрешния блок на „Нова“.

По неговите думи се наблюдава тенденцията за "сближаване на двамата източни императори" – Русия и Турция. Това е най-големият риск за българската национална доктрина, отбеляза той.

„Нашата сигурност е НАТО“, каза Ненчев. Военният министър потвърди тезата, че Черноморският басейн се превръща в една от горещите точки в света. Според него не трябва да се говорят политически несъстоятелни неща, за да се харесаме на някого.

Ненчев коментира и навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност. По неговите думи това е провокация с неясна цел. За последния месец е имало 10 подобни полета на машини на Москва над България, но някои от тях са били пътнически и навлизането им е било заради неразбирателства при организацията на въздушния трафик, обясни той.

При всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси, поясни Ненчев. Министърът не е знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Той успокои, че няма промяна в броя на бежанците, които са решили да се насочат към България, а положението изглежда, че е спокойно.

„Предприели сме всички необходими мерки. Охраната по границата ни е засилена“, поясни Ненчев.

Той отрече, че заради засилената охрана по турската граница, е намален личният състав по гръцката граница. „Това не е вярно“, каза военният министър и обясни, че вниманието в момента е насочено към границата ни с Турция заради опита за военен преврат там.

„Националната сигурност е мой основен приоритет“, каза още Ненчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама