Членове на ДОСТ са учили в училища на Фетхуллах Гюлен, обяви бивш главен мюфтия

13:35, 24 юли 16 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и други членове на партията на Лютви Местан ДОСТ са възпитавани на училища, свързани с ислямисткия проповедник Фетхуллах Гюлен. Той е основният заподозрян за опита за преврат в Турция. Това каза в ефира на БТВ проф. д-р Недим Генджев, председател на мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание и бивш главен мюфтия.

На въпроса има ли в България училища, инспирирани от Фетхуллах Гюлен, Генджев каза, че не е чувал за това и най-добре отговор може да даде МОН. По думите му има две училища, английски гимназии, едната е в София, другата в Пловдив, които вземат и пари.

Има един списък от 90 имами и представители на Дианета, на турското министерство на религиите, които в момента заемат длъжности в България, в българските джамии. Генджев каза, че е предложил на съответните органи да се освободят от тях.

В България има 900 джамии – в тях 80 човека проповядват и са назначени от турския Дианет, а 10 човека са в мюфтийствата и ги ръководят. Главното мюфтийство на Мустафа Алиш е под ръководството на Дианета и от там получават заплати по 3000 евро, допълни Генджев.

"Радикален ислям в България ще има. В страната има 451 затворени джамии, а хиляди бежанци влизат на територията на страната. Те имат пари и ще отидат в затворените джамии да проповядват", каза още той. 

Средните духовни мюсюлмански училища не подготвят кадри за България, обясни Генджев и каза, че има някакъв курс в Устина, но никой не знае какво учат там.

В коментар на ситуацията в Турция, Генджев каза, че все още е рано да се каже накъде върви Турция.

„Ердоган има няколко много тежки проблема, първият е бежанският проблем, другият е кюрдският проблем, третият е изострените отношения със САЩ и четвъртият проблем е икономическата криза. Тези тежки проблеми на главата на един държавен ръководител пораждат едно неспокойство за бъдещето на държавата”.

Говори се за ислямизация на Турция, но тя винаги е била мюсюлманска държава. Ердоган е вярващ човек, но не е такъв върл ислямист.

В коментар на предложението на патриотичните парламентарно представени партии всички религиозни служби задължително да се водят на български език, Генджев обясни, че самата молитва трябва да се води на арабски, но проповедта може да бъде на български и на арабски. Той предположи, че православната църква също няма да се съгласи и каза, че трябва да се направи кръгла маса, на която да се обсъди това предложение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама