Зам.-главният мюфтия към патриотите: Не може коранът да се чете на български

17:35, 24 юли 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В джамиите в България коранът се чете на арабски език. Той е преведен на български, но тук става дума за богосложенията. Богослужението има съвсем друго отношение, което е между човека и между Бога. Това не може да се определя от закон, от парламент. 

Това заяви зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн в ефира на БНР във връзка със законопроекта на „Патриотичния фронт“, който предвижда проповедите у нас да бъдат само на български език.

От другите вероизповедания също са обезпокоени от законопроекта на патриотите, коментира Мюмюн. "Явно нашите народни представители не познават спецификата на вероизповеданията, а по-лошо е нежеланието да се запознаят", каза той.

Относно ограничаването на чуждото финансиране на вероизповеданията в България, заложено в законопроекта, зам.-главният мюфтия заяви, че това ще създаде проблем с осигуряване на богослужението.

"До голяма степен мюсюлманското вероизповедание в момента се поддържа от финансиране, което идва от различни места, но много малко от България. За съжаление това е за всички вероизповедания. За тези средства се знае къде се използват и не би трябвало да се спекулира с тях. Няма как ние да можем да заплащаме заплатите на имамите, да си спонсорираме училищата, да си строим храмовете и въобще да стоим на крака", каза той.

По неговите думи финансови помощи по религиозна линия у нас не идват само от Турция, а и от Израел, Русия, Америка, Англия и това не се случва само в последно време.

"Не трябва, под претекст че се борим с тероризма, да поставим мюсюлманската общност в позицията на потенциална заплаха", отбеляза Мюмюн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама