Касим Дал станал пряк свидетел на опита за преврат в Турция: Ердоган е техният президент

18:46, 24 юли 16 / Политика 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на една от партиите в Реформаторския блок - Народна партия „Свобода и достойнство“, Касим Дал е станал пряк свидетел на опита за преврат в Турция на 15 юли. Той бил на посещение в Истанбул. Разхождал се в центъра на града, когато разбрал какво се случва. Това разказа той в ефира на БТВ.

Касим Дал обясни, че се е включвал и в масовите шествия в подкрепа на президента Ердоган до вторник, когато се прибрал в България.

„Близо милион души има на Таксим и искам да подчертая, че организацията за шествията е на опозиционната партия. Не само управляващата партия е на площадите. Там са всички, които са загрижени за демокрацията“, разясни Касим Дал.

Той подчерта, че е нормално хората да подкрепят Реджеп Ердоган, който е първият избран президент с пълно мнозинство, а не „тези, които проляха кръвта на собствения си народ“.

Касим Дал не пожела да коментира личните си отношения с турския президент, като единствено каза, че „става въпрос за отношения между политици“. Познавали се от 1994 год., когаро Ердоган бил кмет на Истанбул.

„Той не е учредител на Народна партия „Свобода и достойнство“. Няма Анкара и друга държава, която да е участвала в създаването. Ние имаме от Ердоган само партийна подкрепа“, заяви Дал, в опит да опровергае слуховете и твърденията, че Ердоган покровителства партията му.

Той подчерта, че не познава соченият за организатор на преврата – Фетхуллах Гюлен. Поясни, че не знае как са се развалили отношенията между Ердоган и Гюлен, но поясни, че опозицията в Турция винаги се е притеснявала от духовника.

„Имаме един избран от народа президент и един, който иска да управлява от тайни общества. Ясно е кой ще избере народът“, каза още Касим Дал.

Относно отказа на Турция да спазва хартата за правата на човека, Касим Дал заяви, че и това е нещо естествено.

„Турция не се отказала от хартата, има опит за преврат и трябва да се действа бързо, за да няма терористични актове след това, защото това са организирани хора. Същото се случи и след атентатите във Франция“, посочи той.

Касим дал отсече, че е против смъртното наказание, което обмислят да въведат в Турция. Той подчерта, че религията, която изповядва не позволява отнемането на човешки живот.

„Според мен ДОСТ трябва да получи регистрация, но това е традиция на българския съд да отказва такива регистрации. Няколко партии вече бяха отхвърлени“, припомни Касим Дал.

Той беше категоричен, че „с Местан не мога да седна на една маса, ние имаме много големи различия“.

„Местан е агент на Държавна сигурност, а в устава на нашата партия не позволяваме такива хора“, каза още Касим Дал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама