Андрей Пантев: Диктаторите носят повече ред от демокрацията

19:18, 24 юли 16 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвременният свят никога няма да бъде мирен, но някой има интерес точно така да се развива всичко. Тайнственият някой, който управлява корпорации, банки. Кой нападна Ирак?. Това запита в ефира на БТВ историкът проф. Андрей Пантев. Категоричен е, че след разпадането на Ирак започват всички последвали до сега събития.

„От разпадането на Ирак започна всичко. Излиза, че диктаторите носят повече ред, отколкото внос на демокрация”, каза професорът.

„След 400-500 години колониализъм, след потребността на Европа от някой, който да им бъде прислуга, едни хора се настаниха трайно на стария континент“, коментира събитията в Ница, Турция и Мюнхен, Пантев.

„Това е един дух от една бутилка, която веднъж като се напълни и той излиза, не винаги можеш да се справиш с това”, даде сравнение професорът.

По думите му тягостно било всичко - от неуспешните опити на Европа да се справи с бежанската вълна, до затварянето на училища в Турция.

„Поставя се на прицел част от интелигенцията, но явно, че идеята да бъдеш различен, да бъдеш независим често пъти се прилага по този начин -  недоволно отблъскващ”, коментира Пантев случващото се в южната ни съседка. И обяви опитът за преврат там за старомоден.

„Превратът рухна без да е реализиран, това е драмата на съвременния свят, че  диктатурата се прави от мъже. В момента тези не са мъже, тези са хора, които търсят възможност да развалят нещо”, каза още той.

Чистката на академичната среда в Турция Пантев обяснява с „ненавист към знанието и инакомислието“. И залага, че тази ненавист няма да свърши до тук, а ще продължи, „докато знанието предполага съпротива и различие“. Всички, които мислят по друг начин там са застрашени, категоричен е професорът.

Андрей Пантев обяви Европейския съюз за канцеларски и античен. Убеден е, че не може, например, един естонец да има еднакви интереси с един англичанин, те няма как дори да мислят и живеят по един и същ начин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама