Десетки поискаха оставката на Москов: Пациентите не са престъпници, за да дават отпечатъци

12:52, 25 юли 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С плакати "Пациентите не са престъпници" и "Незабавна оставка" десетки поискаха Петър Москов да напусне поста на министър на здравеопазването. Хората окупираха входа на министерството, което Москов оглавява и призоваха всички всички лекари, аптекари и медицински служители да се присъединят към протеста.

"Пръстовият отпечатък ли ще спре течовете в системата?" , запитаха протестиращите. Те не са съгласни с идентификационната система, която ще сканира пръстите ни, за да можем да постъпим в болница.



"Не искаме среща с Москов, а неговата оставка", обясни организаторът на събитието Мариана Христова, която е позната и от протестите срещу фракинга и шистовия газ. Тя каза още, че Българският лекарски съюз е подкрепил протеста на интернет страницата си. Пациентските организации обаче не подкрепили събитието, защото министър Москов "внесъл разделение между тях".

По думите на Христова в наредбата за пръстовия идентификатор не е уточнено какво следва при отказ на пациента да се регистрира. Тя допълни, че Комисията за лични данни е излязла с решения, че в този случай информацията трябва да се записва на ръка, но от здравното министерство казват, че регистрацията е задължителна. 



Независимият депутат Велизар Енчев също подкрепи протеста. Според него пациентските организации не са на протеста, защото "са на държавна субсидия или кандидатстват за такава".

"Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни за случващото се в здравеопазването", заяви Енчев. "Това че има 50 човека на протеста означава, че българските граждани са пасивни за собствената си съдба" , каза още Енчев.

На протеста се чуха и притеснения, че данните на българските граждани ще бъдат използвани от Турция чрез две от най-големите болници закупени от турски фирми. Опасения се изказаха и за сигурността на съхранение на данните. "Досега отпечатъци се взимаха само на престъпниците", оплакаха се граждани.

Пръстовият идентификатор вече се тества в пет лечебни заведения в страната. До края на месеца ще бъде въведена в още 20, а след 1 октомври ще стане задължителен за всички болници. Преди дни от Здравната каса обясниха, че той няма да снема отпечатъка на пациента, а само ще го сканира, за да може при регистрация всеки постъпил в болница да получава свой персонален код. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама