Президентът: ЕС трябва да помогне в Турция да бъде запазено върховенството на закона

16:40, 25 юли 16 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сега е времето на всички трудности да се отговори с повече демокрация. Европейският съюз трябва да помогне в Турция да бъде запазено нормалното функциониране на институциите и върховенството на закона и да бъде гарантирано доброто образование. Това заяви българският държавен глава Росен Пленвнелиев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор по време на официалното си посещение в Любляна. 

Двамата президенти обсъдиха развитието на ситуацията в Република Турция. Росен Плевнелиев изрази загриженост от събитията в южната ни съседка и повтори призива си върховенството на законовия ред и гражданските права и свободи да бъдат спазвани без изключение. 

Миграцията е едно от предизвикателствата, които Европа трябва да посрещне с единство, с навременни и адекватни решения, заяви още президентът Росен Плевнелиев. От Любляна държавният глава отправи призив Европа да действа по-категорично за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, за да преодолее кризата от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС.

В контекста на миграционната криза президентът посочи, че България е изградила много добри отношения с турските институции. „Имаме справедливо споразумение за реадмисия с Турция“, коментира Росен Плевнелиев и изрази надежда то да бъде прилагано ефективно.

Двамата държавни глави бяха единодушни за необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма и подчертаха, че европейските общества не трябва да се поддават на страха. „В условията на предизвикателства пред Европа и сигурността на нашите страни от жизнено важно значение е и сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността, особено в рамките на НАТО“, посочи Росен Плевнелиев. Според президента, трябва да се засили сътрудничеството и обменът на информация между разузнавателните служби на европейските държави.

Президентът призова съвременните предизвикателства в Европа да бъдат посрещани с дипломация и сътрудничество. „Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви Росен Плевнелиев.

Двамата държавни глави се съгласиха, че България и Словения заедно трябва да играят решаваща роля за продължаване на процеса на разширяване на ЕС със страните от региона.

В отговор на журналистически въпрос българският президент заяви, че България, заедно с Румъния, ще настоява за ясен план и перспектива за отпадане на визите за пътуване на български граждани за Канада. Този въпрос може да бъде обвързан и с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада. „Очакваме да получим такава перспектива и сме оптимисти за следващата фаза на преговорите. Осъзнаваме важността на Споразумението за свободна търговия с Канада. България ще подкрепи усилията на ЕС, така че да се намери справедливо решение, което да защити правата на всички европейци“, заяви президентът Плевнелиев.

Трябва да допълним добрия политически диалог с още по-добро икономическо сътрудничество, заяви словенският президент Борут Пахор. Словенският президент изрази убеденост, че силните позиции на България и Словения в рамките на ЕС и НАТО могат да допринесат да се чува гласът на двете страни по въпросите на регионалното развитие и сигурността в Европа и на Западните Балкани. „Вярваме, че европейската идея и силните европейски институции ще надделеят над актуалните предизвикателства, но трябва да положим заедно усилия“, каза президентът Борут Пахор.

Президентът заяви, че България се поучи и ще следва примера на Словения при осъществяването на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

По повод официалното посещение на българския държавен глава в Любляна и като израз на отличния диалог и приятелство между двете страни президентите Росен Плевнелиев и Борут Пахор откриха „Пейка на приятелството“ в Община Медводе. Инициативата е традиционна за словенските домакини.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев ще проведе разговори и с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, със заместник-председателя на Държавния сбор (словенския Парламент) Матяж Немец и с кмета на Любляна Зоран Янкович. Президентът ще посети високотехнологичния институт „Йожеф Стефан“, където ще се запознае с иновативни проекти в областта на биокибернетиката и роботиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама