Съдии и прокурори призоваха депутатите: Не ограничавайте свободата ни на сдружаване

16:49, 25 юли 16 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три съсловни организации - Съюз на съдиите в България, Българска съдийска асоциация и Асоциация на прокурорите в България излязоха с общо обръщение към народните представители, в което ги призовават да не приемат изменението в Закона на съдебната власт, което ще задължи магистратите да декларират в коя съсловна организация членуват.

Магистратите изразяват в отворена позиция, че според тях подобна промяна пряко ще засегне свободата им на български граждани за сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права.

При обсъждането на законопроекта в правната комисия депутатите не приеха предложения от правосъдното министерство по общ текст, да се декларира участие в „персонифицирани или неперсонифиицрани организации с нестопанска цел“. Народните представители видяха в това опит да се покаже кои магистрати членуват в масонски организации, което според тях е безмислено, защото техните организации били регистрирани в съда. По инициатива на ДПС, подкрепена от останалите парламентарни групи се прие да се декларира участие в съсловните организации, за да се знае при взимане на решение от общите събрания на магистратите, коя организация е взела всъщност решението.

Припомняме, че участие да присъстват или не на общите си събрания имат право всички съдии от съответния съд без значение дали членува в една или друга организация. Също така списъците с членовете на съсловни организации са публични и всеки може да провери кой магистрат къде членува.

Промените в Закона за съдебната власт ще бъдат гласувани във вторник на извънредно заседание на парламента. Тогава ще стане ясно в каква степен ще има съдийско самоуправление и реформа в прокуратурата.

Ето го и текстът на обръщението:

"Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към Вас, като Ви призоваваме да не подкрепите при второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт предложението, одобрено от Правната комисия на Народното събрание, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации.

Считаме, че приемането на това предложение пряко ще засегне свободата на магистратите, като български граждани, на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права, гарантирани съответно в чл. 41, ал. 1 и чл. 49, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Създаването на задължение по силата на закон да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби, както и от нормата на чл. 217, ал. 1 от Закона за съдебната власт права, представлява намеса в свободното им упражняване. Това е така, защото от факта на членство в професионална организация произтича задължение за съответния магистрат да декларира същото..."

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама