Русинова дава 107 млн. лв. като кредити на предприемачи

23:18, 25 юли 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От есента ще стартира схема в „Подкрепа на предприемачеството“. Тя ще даде възможност на местни консорциуми между финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации да издирят и подготвят предприемчиви българи да развият план за собствен бизнес чрез консултации в юридическата и финансовата сфера. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в изказването си по време на дискусия за развитието на регионалната икономиката, съобщиха от ведомството.

Целта е след януари 2017 г., когато стартират микрокредитните линии по оперативните програми да има готови бизнес планове, с които предприемачите да могат кандидатстват за финансиране, поясни Русинова. Тя припомни,че Министерството на труда и социалната политика е подписало споразумение с Фонд на фондовете за управление на финансовите инструменти в България и е отделило 107 млн. лв., с които ще се осигуряват нисколихвени кредити.  Със средствата ще се подкрепят приоритетно млади предприемачи и социални предприятия, допълни още социалният министър.

Междувременно стана ясно, че са предвидени от министерството и 30 млн. лв. за работодатели в сферата на услугите, с които да се подобри гъвкавостта на заетостта. Средствата ще се използват за обучение и включване в субсидирана заетост през периодите, когато работата във фирмата не е интензивна. Това ще даде възможност на повече хора да се реализират главно в сферата на туризма, а работодателите ще повишат професионалната квалификация на персонала си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама