Депутатите не пожелаха да има зам.-главен прокурор за борба с корупцията

18:18, 26 юли 16 / Политика 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители отхвърлиха идеята за въвеждането на зам.-главен прокурор за борба с корупцията. Предложението бе част от поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), разглеждан на второ четене в пленарна зала. То бе внесено от лидера на ДСБ Радан Кънев, който поиска още главният прокурор и неговите заместници да могат само писмено да отменят или заменят актове на подчинените им прокурори, освен ако не са били предмет на съдебен контрол. 

"Ще опитам много стегнато да аргументирам това предложение, направено между първо и второ чете, което е санитарният минимум, необходим за реална и активна реформа на българското правораздаване без конституционна промяна", започна изложението си Кънев. 

По думите му той маркира обществените проблеми, на които дава отговор или предпоставка за отговор на такава промяна и на които нищо друго в измененията на Закона за съдебната власт не дава отговор. 

На първо място текущото състояние на българската прокуратура. Такава, каквато била по Конституция и по досегашния ЗСВ.

Очевидно било, че в продължение на повече от две десетилетия българската прокуратура трайно и системно не се справяла с разследването на корупционните дела и повдигнато на корупционно обвинения и успешното им прокарване през наказателния процес. 

"Не се справя с други по характера си престъпления, извършвани от висши представители на различните държавни власти. Очевидно е, че това се отнася и за тежки престъпления, характерно свързани с политическа протекция, като например контрабандата. Едно от възможните обяснения за това трайно несправяне на българската прокуратура е нейната системна и двустранна политическа зависимост. Както на прокуратурата от политически елити, така и на политическите елити от прокуратурата", посочи Радан Кънев. 

Според него е възможно и друго по-прозаично обяснение, с което да приемем, че никога българската прокуратура не е насочвала достатъчно усилия за разследване и противодействие на корекционни престъпления и престъпления, извършвани от висши представители на държавната власт. 

"На второ място това предложение дава отговор и на системи проблеми. Не просто на несправяне, а за невъзможност за справяне с подобен тип престъпления, дължащите се преди всичко на липсата на контрол, на неспособността за прочистване и на 100-процентовата йерархизация на българската прокуратура", убеден е лидерът на ДСБ. 

Според него е очевидно, че една структура без вътрешни и външни контроли и баланси, не може да осъществява функции по самоконтрол и самопрочистване. 

"На трето място вече говорим за по-големите проблеми, свързани с корупцията и другите длъжност престъпления във високите нива на съдебна, изпълнителна и законодалтена власт и публични регулатори. Очиевно е, че прокуратурата в този вариант на оперативна неспособност да се бори с корекционни престъпления и вътрешна невъзможност за самопрочистване не може да изпълни основната си функция", каза още той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама