Нов закон дава повече права на хората с ментални проблеми

18:08, 27 юли 16 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов закон за физическите лица ще внесе правителството в парламента. Законопроектът включва мерки за подпомагане на лицата с ментални проблеми и тези в будна кома и ще отмени на практика поставянето на хора под запрещение. Една година след окончателното приемане на новия закон, той ще започне да действа.

"Запрещението е един остарял, архаичен механизъм, безсмислено ограничаване на хората с ментални увреждания - обрича ги на гражданска смърт като ги лишава от всякакви права. Новият законопроект дава възможност на хората с психични увреждания, деменция включително, да получат подкрепа в области, в които те не могат да се справят сами", обясни зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева.

По данни на правосъдното министерство в момента 7 000 лица са поставени под запрещение и са лишени от права. В бъдеще кметовете, които са органи по настойничество сега, ще поискат от съдилищата отмяна на запрещението и ще се постановят мерки за подкрепа, които съдът ще контролира и видоизменя, ако се налага, на всеки две години.

Всъщност отношенията между запретен и този, който е негов настойник или попечител, ще бъдат уредени като съвместно вземане на решенията - тоест двамата трябва да изпълняват, едновременно да се явят пред органа за извършване на правни действия.

В обхвата на закона ще попаднат и лицата в будна кома.

Много често тези хора имат имущество и могат да платят от него за своето лечение, но досега нямаше уредба какво се прави в такъв случай, обясни Мичева и припомни, че България нееднократно е осъждана в Съда по правата на човека заради липса на адекватно законодателство по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама