Русия няма да ни позволи да продадем реактора на Иран, смята Румен Овчаров

19:41, 27 юли 16 / Политика 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене” на Иран е невъзможна, защото Русия няма да ни даде позволение, заяви пред bTV Румен Овчаров - член на БСП и бивш министър на енергетиката.

Малко вероятно е и централата да се реализира като частен проект, защото тази опция е била предложена от Русия още през 2010 г., но българската страна я е отхвърлила, допълни той.

По думите му, най-добрият вариант е да се играе както с Москва, която иска изграждането на нова централа, така и с Турция, която би купувала ток от нея. При всяко положение, обаче, нашата страна трябва да запази дял в проекта.

Според него говоренето за рестарт на проекта за АЕЦ „Белене” вероятно е опит да се отклони общественото внимание от голямата сума, която страната ни ще трябва да плати по арбитражното дело за оборудването на Втора атомна.

“Малко съм смутен от този внезапно избликнал изблик на русофилство – „Белене”, „Бургас – Александрополис”, пак си приказваме за „Южен поток”, започнахме да говорим за Черно море като за зона за сигурност. Някой се опитва да играе някаква игра; опитва се да я играе малко съшита с бели конци предизборно”, коментира той.

По думите му ситуацията е подобна на тази от 2002 г., когато кабинетът „Сакскобургготски” заговори за строеж на „Белене” веднага след затварянето на преговорната глава „Енергетика” с ЕС, заради която 4 от реакторите на „Козлодуй” бяха спрени.

„И сега, за да се размие отговорността, че ще се плащат пари, предизборно се опитват да ни разиграват тази сценка”, посочи Овчаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама