556 лв. са нужни за издръжка на човек, всеки трети под линията на бедност

23:58, 27 юли 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2226 лева са необходими на четиричленно семейство за покриване на основните месечни разходи или по 556,50 лева на човек, показват изчисленията на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за второто тримесечие на 2016 г.

Това е с 0,2% по-малко спрямо първото тримесечие на годината. Което показва, че животът у нас, макар и леко, поевтинява.

Границата на бедност е паднала до 295 лева на човек. Почти 2, 260 млн. души в страната живеят с по-малка от тази сума, тоест всеки трети живее под линията на бедност.

Всеки четвърти безработен е млад човек. 3,5 млн. души, или половината от населението ни, получават между 300 и 500 лева заплата. А 60 на сто от хората получават по 420 лева, колкото е минималната работна заплата. С малко по-висок доход – до 560 лева на месец, са 47% от живеещите у нас, сочи статистиката.

Дефлацията е един от основните фактори за ограничените средства, според КНСБ. Застоят в икономиката пък е причината за по-малкото харчене на пари.

Липсата на инфлация през последните три години обаче не вещае добра прогноза, смятат синдикатите. Данните сочат, че бедните стават все по - бедни, а богатите – по-богати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама