Панов недоволен от наказанието за Янева, иска уволнение

09:52, 28 юли 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов подаде жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет относно наложеното на бившия шеф на Софийски градски съд Владимира Янева наказание. Преди дни кадровиците решиха, че понижаването в ранг за срок от три години е достатъчно наказание.

Според Панов, който е и вносител на предложението за налагане на дисциплинарно наказание, тя трябва да бъде дисциплинарно уволнена заради “доказаните действия и бездействия от нейна страна”. Освен това той констатира, че в решението изцяло липсват мотиви за вида на наказанието.

Съдия №1 твърди, че при решението на съдийската колегия не приложена точно разпоредбата и Янева трябва да бъде уволнена заради накърняване на престижа на съдебната власт.

“Като не е осъществила основните си правомощия да ръководи и следи за организацията на работа на Софийския градски съд във всичките й направления: разпределяне на функциите на своите заместници, организация на работата на съответните отделения, създаване на правила и механизми за преодоляване на свръхнатовареността на съда, организация на работата на съдии, съдебни помощници и съдебни служители, разпределението на делата съгласно принципа на случайното разпределение, обезпечаване на работата на сигурността на информационните системи на съда, допуснала е нарушения при командироването на съдии, при разпределянето на съдебни заседатели, не е съумяла да обезпечи и гарантира достъпа на гражданите до справедлив процес, съдия Янева е допуснала тежки нарушения на задълженията си...“, пише в жалбата.

Лозан Панов подчертава, че не става въпрос за еднократност, изолираност или инцидентност на допуснати случайни пропуски, а за цялостна неспособност, обективна организационна невъзможност, граничеща с липса на воля за изпълнение на основните функция и задължения на ръководителя да координира, организира и контролира работата на съда. В жалбата пише, че като последица от поведението на съдия Янева са възникнали редица проблеми, свързани с нерегламентирани и неясни изводи за привилегироване и предубеденост на зам.-председатели, съдии, съдебни помощници и служители, включително страни по дела. Липсва прозрачност при управлението на съда, като паралелно с това е допуснато нарушение на задължението за конфиденциалност на магистрата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама