ВСС си гласува с 80 млн. лв. повече за 2017 г.

10:29, 28 юли 16 / Политика 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет гласува бюджетът на съдебната власт за 2017 г. да бъде в размер от 597,7 млн лв. Кадровиците имаха и друг вариант – бюджетът да бъде 635 млн. лв., но той не беше подложен на гласуване, тъй като още в началото на заседанието представляващият ВСС Димитър Узунов призова да се приеме вторият вариант и кадровиците гласуваха него с пълно мнозинство.

Проектът на бюджет трябва да бъде одобрен от Министерството на финансите, правителството и парламента, като той е със 79,9 млн. лв. по-висок от този за 2016 г. Допълнителните средства са за основен ремонт на сградите на съдебната власт, придбиването на такива и за актуализиране на заплатите със 7%, заради повишената средна работна заплата и приетите изменения в Закона за съдебната власт. Също така в тях влиза 2,7 млн. лв. за избор на нов ВСС, тъй като тогава гласуването ще става и по електронен път и с пускане на хартиени бюлетини, като за целта трябва да се създаде система за гласуване.

Шефът на Инспектората на ВСС Теодора Точкова пък поиска допълнително 4 млн. 167 хил. лв. за заплати на новите щатни бройки, които трябва да се назначат, заради увеличените правомощия на инспектората, дадени му със съдебния закон.

„Личните ни пристрастия взеха връх в дебата“, заяви Юлия Ковачева, тъй като кадровиците започнаха спор дали не трябва да се приеме първо съдебната карта или да влязат в сила промените в Закона за съдебната власт, и дали пък не трябва да се подкрепи първия вариант с още повече пари за управлението на системата. „Изместихме дебата от цифрите и тяхната обосновка“, каза пък Соня Найденова, като след това все пак се реши да се прекратят разговорите и да се гласува.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама