Слави Трифонов: Действията на Конституционния съд са законни, но неморални

22:57, 28 юли 16 / Политика 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това, което прави Конституционният съд, е законно, но не е морално. Това каза Слави Трифонов в ефира на бТВ, след като Конституционният съд отхвърли три от въпросите в референдума му, считайки ги за противоконституционни. Отпадат въпросите за намаляване на броя на депутатите на 120, за електронното гласуване, както и за пряк избор на полицейските началници по места.

Трифонов допълни: „Знаех какво ще последва. Дали някой приема моралния избор за достатъчна мотивация или не го приема, в крайна сметка законът и Конституцията ни позволяват да предприемем тези действия за осъществяването на референдум“.

По неговите думи в нормалните държави и политическата класа, и съдът, и прокуратурата служат на народа. А при нас е обратното. Засега.

Шоуменът продължава да е убеден, че депутатите трябва да са 120. „Те се явяват по-малко на парламентарен контрол“, отбеляза той. Според него трябва и полицейските шефове да бъдат избирани, а не да са партийно назначавани. Въпреки решението на съда той е категоричен, че хората трябва да бъдат питани по тези въпроси.

„Бяхме свидетели на демократична политическа наглост, проявена от българските политици“, коментира сценаристът на „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов. Той допълни, че „трябва освен да се вбесим, да отидем масово да гласуваме“ на референдума през есента.

Другите три въпроса ще променят политическата система. А след това ще бъдат въведени и останалите три въпроса, които сега бяха отхвърлени. Конституционният съд не може да спре този процес, каза още Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама