Борисов ще кара безработните да работят, въпреки че взимат повече пари без да го правят

16:40, 29 юли 16 / Политика 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И в момента бизнесът има изключителна нужда от работна ръка, но тук трябва да намерим начин как да накараме безработните да искат да работят, защото им предлагат работа, но като безработни вземат достатъчно пари, за да не работят.

Думите са на премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание от последната сряда. Разсъжденията му са по точка 28 от дневния ред, свързана с одобряването на промените в Закона за насърчаване на заетостта.

„Трябва да се намери начин да се реши този дисбаланс, защото не е справедливо да се вземат по-малко пари ако работиш, отколкото като получаваш помощи за отглеждането надеца“, отбелязва министър-председателят.

Според разчетите му до 26 юли т.г. близо 160 хиляди безработни са започнали работа с посредничеството на Бюрата по труда. 133 000 от тях били наети в реалната икономика. По думите на Борисов действително имало глад за работни места и кадри.

Той изтъква, че за първи път от 11 години насам е отчетена по-ниска безработица - 7.3%.

„Иначе ви поздравявам. Това е най-ниската безработица, но много компании се оплакват при икономическия министър Божидар Лукарски, при мен и при вас сигурно, от липсата на работна ръка, от желаещи да работят“, казва премиерът на социалния министър Зорница Русинова.

На свой ред тя му отговаря, че наистина целта на промените в Закона за насърчаване на заетостта е да даде повече стимули и мотивация на безработните да си търсят по-активно работа.

„Вчера имахме разговор с министър Кунева по отношение на режимите на безработен, тъй като е крайно време да премахнем професията „безработен”, продължава Русинова.

Според нея има доста режими, които дават социални права, стипендии и общежития на хора, които са регистрирани като безработни. По същия начин Русинова помолила и Сдружението на общините, голяма част от общинските режими също да бъдат съобразени с доходи и други критерии, а не с регистрацията на безработните в Бюрата по труда, защото това ги демотивирало да си търсят работа.

„Те ползват много придобивки на държавата и на местните власти“, посочва социалният министър.

Целта на промените на закона била да стимулираме хората, които искат да си търсят работа и имат възможност да си намерят работа на разстояние над 50 километра от населеното място, в което живеят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама