Решават за нови промени в Конституцията след президентските избори

18:32, 29 юли 16 / Политика 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нека да минат президентските избор и да видим каква ще е политическата обстановка. Така отговори правосъдният министър Екатерина Захариева на въпрос по bTV дали би се наела да направи промени в Конституцията, след като иницираните от предшественика й Христо Иванов не са били изцяло прието.

По думите на Захариева подходът, който е използвала при приключилите вече промени в Закона за съдебната власт, да покани партиите в Съвета за съдебна реформа, е имал много полезен ефект. Тя даде за пример съдийското самоуправление, което не е било подкрепяно от много партии, но в крайна сметка срещу него са се обявили само БСП и ДПС.

„Няма как една реформа да се случи без политическите партии“, заяви министърът.

На въпрос за скандала „Яневагейт“, на който се акцентира и в мониторинговия доклад на ЕК, Захариева не отговори конкретно дали е доволна от развитието на случая. Според нея обаче ВСС прилага „двоен стандарт“ при дисциплинарните наказания, след като в единия случай понижи в ранг бившия шеф на СГС Владимира Янева, а нейната заместничка Богдана Желявска, която всъщност е разпределяла дела, не е получила никакво наказание. Захариева припомни, че е подала жалба до ВАС за казуса с Желявска.

„Доверие не знам, но професионален диалог има с ВСС“, коментира правосъдният министър отношенията си с управляващия орган на съдебната власт.

Захариева призна също, че Министерството на правосъдието не се е справило добре със защитата на страната в делото срещу България заведено от вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца за отнето незаконно имущество. Държавата ще  плати 429 810 евро на вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров

„Трябвало е да има по-сериозен опит от страна на Министерството на правосъдието да постигне споразумение, имало е предложение от страна на адвоката за 15 хил. по-висока сума от тази, за която е осъдена България, но министерството е трябвало да върне имотите, за да не бъде осъдена страната ни“, коментира министър Захариева, тъй като законът, по който е отнето имуществото вече не съществува.

Тя все пак обясни, че страната ни е осъдена само по 50% от делата заведени срещу нея, които всяка година все повече намаляват. Според нея България дори е спечелила делото на Дамбовците, които са били подали иск за 85 млн. евро, а съдът е отсъдил да платим само няколко хиляди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама