Френският посланик: Разбрах защо в България мафията има държава

21:57, 29 юли 16 / Политика 25 651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разбрах защо се казва, че „в България мафията има държава“ и това е най-големият проблем за българите, защото нямат доверие към правителство, парламент и съдебна система. Това каза в едно от последните интервюта преди края на мандата си, френският посланик Ксавие дьо Кабан заяви пред БНТ.

По думите му той е дошъл в България малко след протестите срещу назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и това „беше голям скандал и за нас“.

Според него българският народ тогава е имал надежда, защото хората са излезли срещу властта, която е прекалила и са успели да окажат натиск върху управляващите.

Кабан смята, че е много лошо българите да мислят, че като говорят нищо няма да се случи, или ако 50 хил. души излязат на улицата нищо няма да променят, а трябва един човек от чужбина да го каже, както е направил той.

"Факт е, че има мафиотски поведения, измами, и хора като тази съдийка ( бел. ред. казусът „Белведере“ и  съдия Румяна Ченалова, заради който случай Кабан каза, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“)", каза още посланикът. Според него тези обстоятелства са проблем за българите.

Той обясни, че е говорил по време на мандата си остро по определени теми, защото „българският народ, живеещ в демокрация, има право да знае какво мислят партньорите на България“, както и че в съдебната система има проблеми, които не са решени след присъдиняването на страната ни към ЕС.

За терористичните атаки във Франция от последните месеци, Кабан заяви, че службите в страната се опитват да направят всичко възможно за тяхното предотвратяване.

„Във Франция се случват терористични атаки, които са престъпления с политическа цел - да ни е страх от всичко и всички наши сънародници, които са мюсюлмани“, каза още френският посланик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама