За последно „Набуко“ на открито в сърцето на София

08:23, 31 юли 16 / Култура 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последният ден, в който Софийска опера ще се качи на внушителната сцена до храм-паметника „Св. Ал. Невски“, е да разиграе драмата на първата историко-героична опера на Джузепе Верди – „Набуко“.

Представленията на отркито се провеждаха от 23 юли до днес с премиерата на "Набуко". Последното представление за 2016 г. е с начален час 21:00, като всички билети за него отдавна са разпродадени.

„Набуко” е една от най-силните опери на Джузепе Верди. С нея той става знаменит. В основата на сюжета на операта е борбата за власт и любов, за надмощие на един народ над друг.

Най-новият проект на режисьора Пламен Карталов е вторият след постановката на „Борис Годунов“ от Мусоргски през 2014 г., в който се използва внушителният естествен декор на Патриаршеската катедрала.

Трапецовидната сцена с формата на разгънат свитък – с 40 метра дължина и 10 метра дълбочина и 4-етажните градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, както и една същинска Стълба към небето, която завършва с ръцете на Моисей, ще впечатляват многобройната публика с новото мащабно творческо предизвикателство с подписа на Маестро Карталов.

„Има една много емоционална и съдбовна фраза в операта „Набуко”, която се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас: „О, Родино моя, красива и изгубена...”.

Тази фраза извира от мислите със златни крила, да кацнат по скали и хълмове на родната земя, върху опустошените кули от отминали славни времена и златните арфи на вярващи и на поети, с надеждата Господ да вдъхва песен и да вдъхновява добродетелните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама