Станишев е изненадан от увереността на БСП за обединението около ляв кандидат

10:08, 31 юли 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият лидерът на БСП и настоящ на ПЕС Сергей Станишев е останал изненадан от категоричното заявление на председателя на БСП Корнелия Нинова, че ще има обща лява кандидатура за президент с АБВ.

Това обяви той в ефира на бТВ във връзка с изказването на Нинова по време на събора на Бузлуджа.

„Знам, че е имало по една среща с AБВ и с „Движение 21”, които по-скоро бяха опознавателни“, посочи Станишев и допълни, че било очевидно, че на тези президентски избори състезанието ще е между ГЕРБ и БСП – със или без АБВ.

Той подчерта, че според него е добре да има общ ляв кандидат, но изтъкна, че сред симпатизантите на БСП отношението към АБВ е противоречиво и е важно ръководството на партията да води преговорите, отчитайки общата нагласа.

„Според последното проучване БСП има 16% подкрепа, а АБВ – 1,7%“, отбеляза Станишев.

По думите му трябва има стремеж към единение на левицата, но с водеща роля на БСП.

„Едно съмнение, че в този процес едва ли не малкият партньор, който има 1 глас за всеки 10 гласа от БСП, се налага по някакъв начин, или има други цели, отиващи далеч отвъд президентските избори, ще създаде проблем”, прогнозира Станишев.

„Бойко Борисов е най-силната кандидатура, която ГЕРБ може да извади“, каза още лидерът на ПЕС. Според него обаче премиерът ще реши в последния момент.

Според Станишев президентските избори са преди всичко политически, до голяма степен са партийни, но и със силен мажоритарен елемент. Те били далеч не са задължително битка на политически лидери на партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама