Българският филм „Каръци” с поредни международни призове

00:01, 23 авг 16 / Култура 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Каръци” на Ивайло Христов получи поредното си признание – голямата награда в първото издание на шведския фестивал за международно кино High Coast и отличие за най-добър филм.

Разкъсан между старото и новото, селското и градското, този филм отразява живота в малко българско градче.

А журито в Швеция го определи като „изящен филм, който си проправя път дълбоко в сърцата ни”. С тази мотивация журито на първия High Coast даде голямата си награда на „Каръци“.

Малко по-рано при обявяването на победителите стана ясно, че заглавието на Ивайло Христов е лауреатът и в категорията за най-добър игрален филм.

High Coast International Film Festival е тридневно събитие (през 2016 – 19-21 август), което се фокусира върху независимото кино. Организаторите посочват, че няма специални секции за съвременно кино или по определени теми – а в селекцията се разглежда филмът като изкуство, като средство за изразяване и артистично изследване.

„Каръци“ на Ивайло Христов направи премиерата си на Международния филмов фестивал в Москва през юни 2015 г., когато спечели и голямата награда „Златен Свети Георги“.

В България заглавието тръгна по кината в началото на юни тази година.

„Каръци“ спечели и шест награди, включително за най-добър филм, от Националната филмова академия у нас. Творбата имаше цели 12 от 13 възможни номинации за отличията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама