Частни изпълнители искат нови правила за хората с малки задължения

01:04, 25 авг 16 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Процедура, по която да се даде възможност за събиране на малките вземания, преди да се пристъпи към изваждане на изпълнителен лист, предлагат от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Идеята е кредиторът, най-често предприятията, които предлагат комунални услуги – ВиК дружествата, топлофикациите, мобилните оператори, ЕРП-тата, да може да се обърне към съдебния изпълнител преди да отиде в съда. Частният или държавен изпълнител ще може да се свърже с длъжника, да го уведоми за сумата, която се търси от него и да го покани да плати. Ако длъжникът е съгласен ще може да уговори с ЧСИ как и кога ще плаща, включително и разсрочено. Ако обаче не иска да погаси задължението си доброволно, ЧСИ няма да има право да провежда принудително изпълнение. Това ще се случи едва след като кредиторът се обърне към съда и се снабди с изпълнителен лист.

Председателят на камарата Георги Дичев обясни пред "Правен свят", че целта е хората, които често забравят за малките си задължения, но са добросъвестни и искат да ги платят, да не бъдат товарени с разноските, които се трупат, ако кредиторът например се обърне към съда за издаване на заповед за изпълнение.

По думите му има не малко "тарикати", чиито фирми изкупуват малки дългове и правят бизнес само от начисляването на юрисконсултски възнаграждения.

От КЧСИ посочиха още, че тази своеобразна предварителна покана от съдебния изпълнител към длъжника, без да го заплашва принудително изпълнение, отдавна действа в държави като Франция, Белгия и Холандия, а от миналата година и в Сърбия и Македония. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама