„Изгрев” на протест срещу застрояването на квартала (снимки)

21:03, 25 авг 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки жители на столичния квартал „Изгрев” протестират срещу застрояването на пространствата в района.

Недоволните граждани се събраха пред строящия се 67-метров блок с искането да бъдат чути, защото голяма част от междублоковите градинките в квартала са на път да изчезнат, а още от сега няма свободни тротоари от паркирани автомобили. Убедени са, че с новите си съседи от строящите се 22 етажа „в квартала ще е кошмарно”. Друго тяхно притеснение от височината на строящата се жилищна сграда е, че тя ще скрие слънцето, което сега влиза в апартаментите им.

Събрани са над 550 подписа срещу презастрояването в „Изгрев” и заедно с жалба са изпратени до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Хората недоумяват как по време на обсъждането на подробния устройствен план на квартала е било обяснено, че новите сгради ще бъдат до 33 метра височина, а сега има издадено разрешение на фирма за висок цели два пъти повече метра блок.

Пред София Topnovini.bg протестиращият Димитър Чавдарски заяви, че всички са тук с чисти мисли, но нямат пари да дадат на когото трябва, за да бъдат чути. Знаело се на кого бяха думите му при въпроса на кого се дават пари. Казва, че е обезверен и описва колко ще стане пренаселено след новите им съседи.

„Да, София расте и не старее, но не е това начинът. Има толкова необлагородени места в границите на града. Например защо не се застрои от Околовръстното шосе към града, да се облагороди и озелени”, недоумява Чавдарски.

Всичко е законно и всеки параметър е определен с устройствения план за застрояване на София, заявавят представителите на фирмата инвеститор, строящи 22 етажната сграда.

Те дойдоха с всички планове и чертежи, за да обяснят на протестиращите. След последвалите нападки на живеещите в квартала те заявиха, че думите на протестиращите не отговарят на истината. Именно, за да остане зелена част в района те са избрали по-скъпия и труден, по думите им, вариант - на малка плътност от имота да издигнат висока сграда. Последвало строителство в имота няма да има, съответно и опит за презастрояване, категорични са от „Артекс”.

Припомняме, че това е трети протест за по-малко от месец в София срещу застрояване на пространството между блоковете. Първи се вдигнаха жители на "Младост", а районния кмет Цвета Авджиеева беше принудена да подаде оставка, след като се оказа, че зет й е управлявал за кратко време фирмата, която ще строи в градинката. След тях се вдигнаха хората в "Оборище" срещу застрояване на градинка, продадена от скандалната общинска фирма "Софийски имоти".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама