Росен Плевнелиев е носител на най-висшето държавно отличие на Хърватия

21:39, 25 авг 16 / Политика 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Хърватия - "Великият орден на крал Томислав с лента и голяма звезда".

Заслугите му за мирното и демократично развитие на региона и за създаването на дълбоки и всеобхватни двустранни отношения между България и Хърватия донесоха ордена на държавния ни глава. 

Орденът беше връчен от президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович в знак на благодарност за положените от България усилия за общото бъдеще на двете страни в Европейския съюз и за утвърждаването на демократичните ценности на Общността в Югоизточна Европа.

Измежду носителите на висшето отличие на Хърватия са Кралица Елизабет II и полският президент Лех Качински (2005-2010 г.).

Президентът Росен Плевнелиев е на еднодневно работно посещение в Дубровник по покана на хърватския държавен глава. Той взе участие в Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море", заедно с представители на дванадесет държави-членки на ЕС.

Разговорите са посветени на задълбочаването на интеграцията на държавите от региона на Централна и Югоизточна Европа по оста "Север-Юг" и засилването на тяхната конкурентоспособност в рамките на ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама