Чобанов за рушащата се къща на Райна Княгиня: Чакаме да я обявят за музей

20:02, 26 авг 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не е вярно, че общината нехае за къщата. Запознати сме с казуса и повече от година се точи процедурата по обявяване на къщата за музей. Това каза зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов  пред „Монитор“ в коментар за домът на Райна Попгеоргиева, който както писа в четвъртък София Topnovini.bg се руши и има опасност за живота на трите семейства живеещи в него.

Кметът на район „Сердика”, в който се намира сградата, инж. Тодор Кръстев пък обясни, че последно преди месец е извършена проверка на сградата и според него вредите по нея не са кой знае колко опасни.

По думите на Чобанова “проблемът ще бъде решен най-късно в първата половина на 2017 г.” Той обясни, че в началото на септември предстои да се срещне с кмета на община Панагюрище Никола Белишки, за да обсъдят общи ремонтни дейности по сградата. Също така се работи и по това на живеещите в нея да бъде намерено ново жилище. Зам.-кметът каза още, че от Министерството на културата уверяват, че процедурата за обявяването на дома за музей е напреднала.

Арх. Влади Калинов, който ръководи дирекция “Контрол по строителството” пък коментира, че се предвижда поправка на фасадата и покрива. „Няма нищо особено в къщата в архитектурно отношение. Единствената й ценност е, че тази дама е живяла там”, коментира още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама