Захариева: С новия НПК присъдите ще се изпълняват незабавно

23:00, 26 авг 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвежда се незабавно изпълнение на присъдата още от касационния прокурор. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю за БНР в коментар за публикувания законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, който трябва да се справи с недостатъците на сегашния съдебен процес.  

По думите на Захариева е недопустимо сегашното двуседмично пътуване на документите от касационния съд до първоинстанционния. „Ако има осъдителна присъда за ефективно лишаване от свобода, тя трябва да се изпълни още на ниво касационен съд”, заяви тя.

Очаква се още новите правила да възпрепятстват многократното връщане на делото в досъдебна фаза, както се случва в момента.

Министърът също така каза, че според нея практиката с гривните за електронно наблюдение е добра, но не е оправдано масотов и използване. Захариева обяви, че е почти на финала си процедурата за нова обществена поръчка след прекратяването на предишната. Тя ще бъде финансирана от Оперативна програма "Добро управление". 

Друг важен момент е, че на разпоредително заседание ще трябва да се отстраняват всички допуснати нарушения, а не делото да се връща множество пъти, което пък ще дисциплинира прокуратурата.

Новият закон предвижда също дистанционно изслушване на вещите лица във видеоконферентна връзка пък се очаква да доведе до отпадане на причините за отлагане на дела заради невъзможност за явяване на вещите лица.

Административният ръководител на съответната прокуратура ще може да постановява само еднократно удължаване на досъдебните производства с два месеца, а не както е досега многократно.

Захариева отбеляза още, че се разширява възможността за подаване на жалби за бавност на процеса и освен на обвиняемия и на неговия защитник, тя се предоставя и на пострадалите от престъпления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама