Хора от с. Кладница скочиха срещу игумена си, потъпквал традициите им

22:16, 27 авг 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хора от с. Кладница скочиха срещу игумена си отец Рафаил Стефанов, който отговаря за Кладнишкия манастир, като го обвиниха в злоупотреби и че потъпква традииците им. 

Една такава нарушена традиция била напримр вечерта преди Тодоровден в храма да отиват само жените. Тогава обаче трябвало да се води служба и игуменът също се налагало да влезе в храма.

"Искаха да ме изгонят от храма тогава, защото според традицията им жените се събират около и в храма, играят хора и пият", разясни отец Рафаил пред Topnovini.bg. Според свещенослужителя тази традиция е останала от езичеството и би могла да се свързва с вакханалиите. Те са религиозни празници, провеждани в древна Гърция, които са били посветени на Дионис. Отец Рафаил отдавна си е спечелил слава в църковните среди като опитващ се да спазва строго православните канони.

Друго обвинение срещу отеца е, че е откраднал 4 ценни икони от манастира. По думите му обаче те са прибрани, за да не се повредят по време на реставрацията в обителта.

Местните са недоволни и защото се бавят конструкционно-укрепителните работи на манастирските сгради. През 2012 г. обителта пострада тежко от голямото Пернишко земетресение. Още от тогава две от постройките в манастирския комплекс са обявени за опасни, едната от тях вероятно ще бъде разрушена.

"Искам да има повече прозрачност при избора на фирма за ремонтите и възможност да предприемам мерки, ако сметна, че те не се извършват качествено", поясни отецът. По тази причина той поискал от местните власти повече гаранции за ремонтните работи, които ще се извършват с пари по програма. Причината да е недоверчив към предстоящите ремонти е, защото вече се е опарвал от лоши майстори.

Заради обвиненията на местните Софийска митрополия е наредила на свои служители да направят проверка на Кладнишкия манастир.

"Направихме проверката в петък, тепърва ще представим доклад", разясниха от Софийска митрополия.

"Местен лидер на ГЕРБ води подписката срещу мен", допълва още отец Стефанов. Според него в момента е предприета акция срещу него, защото много често се занимава и с активна социална дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама