Бъчварова: Бяхме в Германия, за да изложим българската позиция за мигрантите

11:09, 28 авг 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целта на посещението в Германия заедно с премиера Бойко Борисов, както и на неговата визита в Истанбул, беше представяне на българската позиция във връзка със ситуацията с мигрантската криза в Европа. Да обясним, че най-важното сега е започне да се спазва споразумението между Турция и Европейския съюз.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от бТВ.

По думите ѝ двамата с премиера са получили уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави.

 „Това, което нашите партньори в Германия ни казаха, е, че винаги са възприемали България, като сигурна страна, която се справя с проблемите си. Ние продължаваме да се справяме, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията. Затова решихме – това, което направи премиерът с посещението си в Истанбул и с визитата в Германия, да обясним кои са рисковите фактори и да обясним колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява“, заяви вицепремиерът.

Тя подчерта, че това в момента е най-важното условие, за да се предотврати мигрантската криза в Европа.

Бъчварова наблегна, че става въпрос не само за България, а за събития, които могат да се отразят и на останалите държави. За това е и заявено, че България трябва да бъде подкрепена в опазване на външната граница.

 „Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера [Ангела] Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор –че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство“, добави още Румяна Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама