Кандидат-президентът на ГЕРБ ще бъде обявен до 2 октомври

10:06, 29 авг 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът на ГЕРБ за президент вече е известен. Името му ще бъде обявено в периода от 20 септември до 2 октомври. Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

"Нашите структури в цялата страна са готови и приемат решението, което ще бъде окончателно одобрено на Изпълнителната комисия", уточни той.

По думите му, забавянето се налагало не от това, че нямат решение, а от това, че искали през всичките тези месеци правителството и Народното събрание да работят нормално.

Цветанов добави, че на ГЕРБ не е не необходимо да минава през моментите на съгласуване на кандидатурите, подобно на БСП, АБВ и Реформаторския блок. "Защото там няма единна позиция. В Реформаторският блок в рамките на 3-4 месеца правят интервюта, събеседвания, за да стигнат до някакво решение", коментира той и изтъкна, че ГЕРБ е системна партия.

Цветанов обясни, че кандидатът на ГЕРБ трябва да е човек с твърд характер, който се е доказал в управлението. Заяви, че той е достатъчно разпознаваем в европейските столици и е медиатор, който да може да се справи в сложната международна обстановка.

Той оцени мандата на държавния глава Росен Плевнелиев като "изключително труден" и припомни, че на него му се наложи да съставя две служебни правителства.

Коментира и посещението на премиера Бойко Борисов в Турция и последвалата среща с канцлера Ангела Меркел в Германия. Според него "България има своя силен глас, което е най-важното", а самият факт, че премиерът бе поканен в Турция означава, че и Анкара, и София не искат влошаване на отношенията си заради бежанската вълна. Добави,ч е проблемът с бежанците не може да се реши едностранно, което доказвали и "совалките между лидерите в ЕС".

"Това, което можем да отчетем като успех, е, че Борисов постави въпроса за евентуалната техническа помощ за България като външна граница на ЕС", заяви Цветанов и добави, че издигането на оградата по границата с Турция трябва да продължи, а съоръжението вече се възприемало добре от всички европейски лидери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама