Децата вече разбират в ранна възраст, че са осиновени

12:42, 29 авг 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осиновителите ще трябва да разкриват пред детето, че не са биологичните му родители още в ранна детска възраст, а не когато то стане тийнейджър. Тайната за осиновяването също отпада. При развод пък и двамата родители ще имат права върху детето.

Това са само част от промените в Семейния кодекс, които в момента са на обществено обсъждане. Новите правила, които влизат в сила от средата на 2017 г., бяха представени от правосъдния министър Екатерина Захариева и от социалния министър Зорница Русинова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Най-съществените промени са свързани с разкриването на тайната на осиновяване. Действащата процедура предвижда това да става само при изключителни обстоятелства с решение на съда. Но с измененията процедурата ще бъде облекчена.

„Хората трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става след разрешението на биологичните родители“, коментира Захариева. Тя обясни, че без разрешение на биологичните родители ще бъдат изнасяни датата и мястото на раждане, причините за осиновяване, здравословното състояние на детето.

Промяната, която гласи, че родителите се задължават да информират възможно в най-ранен етап от възрастта децата, че са осиновени, е заради случаите, когато децата разбират за това от недоброжелателни близки или съседи. „С въвеждането на изискването в закона, ще бъдат най-добре защитени правата на детето“, категорична е Русинова.

Променя се реда и при развод – и двамата родители ще имат права над детето. Единствено когато единият родител изрично се откаже от тези права, те ще бъдат прехвърлени на другия родител. „Връзката на детето трябва да бъде и с двамата биологични родители, независимо, че те са взели решение да не живеят заедно“, каза социалният министър.

Социалните обаче ще се намесват и  ще оспорват припознаването на детето още с подаването на документите от родителите. Това ще става, когато има съмнение за злоупотреба. Бащата, който има претенции, че е биологичен родител на детето, ще трябва да го доказва с ДНК-тест. Изменението се въвежда заради зачестилите случаи на трафик на деца.

С промените в Семейния кодекс ще се определя и настойник на децата бежанци, които са без придружител на територията на нашата страна, допълни правосъдният министър.

Променя се и максималната разлика между осиновител и основен. Тя ще бъде 50 години, а минималната разлика ще бъде 15 години. Целта на горната граница за осиновяване е, за да има сигурност, че детето ще бъде отглеждано в нормална среда. Възможността за разсиновяване пък отпада.

Целта на промените в Семейния кодекс е да облекчи самата процедура по осиновяване чрез създаването на Съвет за национално осиновяване. В момента всеки един кандидат-осиновител трябва да подаде документи към всички 28 областни съвета, за да бъде осиновяването на национално ниво, коментира Русинова. Към момента процедурата по осиновяване трае около година и половина – две. С промените организирането на документи и координацията на съветите ще стават по-бързо.

Русинова се похвали и че около 2400 деца към края на месец юни са настанени в приемни семейства. А е предотвратено даването за осиновяване на над 10 хил. деца за последните 3 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама