Омбудсманът обеща да сложи юзди на частните съдебни изпълнители и банките

13:39, 29 авг 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Време е да сложим юзди на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и банките в България. Това отсече омбудсманът Мая Манолова по време на среща с журналисти. Тя представи промени, които ще внесе в парламента още днес. Според част от тях ще се намалят таксите на ЧСИ, ще се премахнат баснословните хонорари на юристите и ще се дадат повече права на кредитните длъжници. В момента банките действат по облекчена съдебна процедура и могат да издействат изпълнителни листове, още преди длъжникът да е осъден.

Манолова предлага длъжниците сами да изберат дали искат да се стига до съд или да минат по облекчената процедура и така да си спесят съдебните такси и тези за адвокати. Тя разясни, че досега при нея са постъпили около 413 жалби срещу ЧСИ. Една от тях е от майка от Смолян, която има три деца, едното от които с увреждания. Въпреки затрудненото положение на жената, съдебен изпълнител е обявил на търг апартамента й.

Манолова ще предложи ЧСИ да не пускат за продан, както досега процедираха, имотите на длъжниците на нищожни суми и така тяхното задължение остава непокрито за цял живот.

Омбудсманът също така ще поиска да се преразгледа и допустимата сума за запор, тъй като цифрите не са актуализирани от 2008 г.

Ако бъдат приети промените на Манолова, то таксите на ЧСИ вече ще бъдат само малка част от дължимата сума или половината, или една трета. Така ако човек дължи 100 лв., то ще плати на съдя изпълнителя неговата такса в размер на не повече от 50 лв. Омбудсманът изенесе сканаладен казус как в момента едно подобно задължение от 100 лв. с всички такси е стигнало до 1000 лв.

"В момента работим по Закон за частен фалит, но има още какво да изситваме", поясни Манолова. 

Обудсманът обеща да сложи в ред и таксите на монополистите, като например "Топлофикация". Тя ще предложи в параманета да отпадне забраната за махане на радиаторите, както и таксите по подмяна на топломерите, и ще поиска да се въведат разумна такса за сградната инсталация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама