БСП: Борисов да даде обяснение пред парламента за позицията си спрямо Турция

15:06, 29 авг 16 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за разговорите Турция-ЕС и мястото на България в тях.

Това поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в партийната централа на „Позитано“ 20. На събитието присъстваха още евродепутатът Илияна Йотова, бившият военен министър Ангел Найденов и депутати от групата на червените.

Според социалистите премиерът се оказал куриер и говорител на турския президент Реджеп Таип Ердоган. По думите на Нинова Турция изнудвала европейската общност и Борисов бил част от този рекет.

„Страната ни трябва да каже в Европейския парламент и Европейския съвет дали Турция е сигурна държава“, допълни Илияна Йотова. Тя изтъкна, че имало много неясноти по разговорите в Берлин.

„Обвиняваме Борисов в неадекватно поведение“, заяви още Корнелия Нинова. Отпадане на визите за Турция трябвало да се случи, когато са изпълнени всички критерии. Турция според левицата не приела важни законодателни промени за борба с тероризма, за спазване на човешки права и свобода на медиите.

Според Ангел Найденов имало две предизвикателства - бежанският поток, който представлявал риск за дестабилизация на страната и другото е, че ЕС не може да намери общо решение на този въпрос. ЕС е отслабен и всяка страна поединично се опитва да реши тези бежанските си проблеми.

„Българското правителство и министър-председателят трябва да търсят решение. Да не се дава превес на турския ултиматум“, категоричен е бившият министър на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама