Възможно е рязко да нахлуят бежанци от Турция, предупреди Бъчварова

15:15, 29 авг 16 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможно е да има рязко нахлуване на мигранти от българо-турската граница. Това притеснение изрази вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на брифинг, но допълни че то е хипотетично, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Имаме готовност за справяне - и то в относително кратък срок от време“, отбеляза тя.

По нейните думи бежанският натиск се е увеличил с 20-30%, като у нас вече доминират мигрантите от Афганистан и Ирак, а тези от Сирия значително са намалели. Това не изключва и възможността за увеличаване на криминогенната обстановка в рисковите райони на територията на страната.

„Не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори и това да е в наш интерес и мигрантите да не се задържат у нас, а да излизат на Запад“, каза вътрешният министър.

Бъчварова подчерта, че в момента бежанските центрове у нас са запълнени до 60%. Това крие опасност да се продължи постепенното увеличаване на пристигащите бежанци в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия въпреки тяхното желание.

„Успяваме да организираме разпределението на бежанците в центровете, но осъзнаваме, че има критична точка, след което ситуацията може да излезе извън контрол“, каза още тя.

Вътрешният министър е притеснена и от неизпълнение на споразумението за реадмисия между Европейския съюз (ЕС) и Турция. По нейните думи, ако то не започне да се реализира от двете страни, ще бъдем изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа и голям политически риск.

„Споразумението в момента не се изпълнява. Има затруднено изпълнение дори в Гърция“, подчерта Бъчварова. Това създава усещането за засилването на мигрантския поток.

Най-доброто решение за нас е да бъде уреден въпроса с реадмисията за мигрантите, които преминават българо-турската граница. Това е начина България да държи под контрол ситуацията и да може да предоставя статута на бежанците, които идват за помощ у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама