СДВР задържа сериен телефонен измамник, искал да вземе 11 000 лева

21:22, 29 авг 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столични полицаи задържаха извършител на поредна телефонна измама, съобщават от пресцентъра на СДВР.

На 28 август, малко преди обяд, на домашния телефон на 67-годишна жена се обадил непознат. Той казал, че синът й е блъснал с автомобила си човек и за да бъде оневинен, трябва да плати 11 000 лв. Непознатият определил и точното място на предаване на парите. В момента, в който жената тръгнала да носи сумата, се прибрал внукът й, който сигнализирал полицията.

В резултат на проведените незабавни заградителни действия извършителят бил задържан. Установена била самоличността му - Ф.С./35г./ от София, с множество криминалистически регистрации за измами. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът остава в ареста за 72 часа, а работата по случая продължава.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами.

Съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога; Не се доверявайте на непознати хора; Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама