БСП реши: Румен Радев няма да е партиен кандидат

15:57, 30 авг 16 / Политика 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 91 гласа "за", нито един "против" и 14 въздържали се Националният съвет на БСП реши инициативен комитет да издигне кандидатурата на ген. Радев за президент, предаде репортер на София Topnovini.bg.  Все пак обаче в него ще влязат и партийни лица, освен граждански организации.

Стефан Данаилов ще е председател на комитета, а номинацията за вицепрезидент ще стане ясна през септември. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че тепърва предстоят разговори с ген. Радев и НС на БСП за това кой би бил подходящ за вицепрезидент.

„Нека да бъдем реалисти. Няма кандидати от отсрещната страна. Те говорят за някакви дати октомври. Може би след изборите ще издигнат кандиадти за президент и вицепрезидент. Така че, има време, ще бъде решен този въпрос“, отговори Радев на въпрос дали е обсъждал с бъдещи членове на инициативния комитет евентуално лице, което да е подходящо за кандидат-вицепрезидент.

На въпрос коя знакова фигура ще влезе в комитета Данаилов отговори с усмивка, че "по знакова от мен няма". Той и Корнелия Нинова обясниха, че инициативния комитет ще се създаде и ще издигне официално кандидатурата на Радев за президент на специално събитие в НДК, по време на което ще има и срещи с граждани.

"Аз страшно харесвам ген. Радев и съм негов голям фен. Аз страшно обичам мъже, защото те все по-рядко се срещат в пространството, а той е такъв. Един истински мъж като каже – да, това е да, а не – де – ни да, ни не", заяви Данаилов. 

На въпрос към ген. Радев каква е позицията му за бежанците, отношенията ни с Турция и безвизовото пътуване на турск играждани в ЕС, той отговори, че диалог с Турция трябва да се води по тези теми.

"Приветствам диалога с Турция, такъв трябва да се води, въпросът е под каква форма и с каква оторизация. Остава неясно какви договорки са постигнати с Турция, както и какви договорености са постигнати за гарантиране на националната сигурност на България. Когато взимаме отношение по визовия въпрос да видим каква е политиката на Европа, тя съвпада ли напълно с нашата, какво е мнението на другите европейски държави за безвизовото пътуване и какво ще причини то на България", коментира Радев.

Корнелия Нинова каза още, че днес в деловодстовто на НС е влязло искането на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов пред парламента заради споразумението между Турция и ЕС и ролята на България в него, както и защитата на националната сигурност на страната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама