Българско изобретение: Отглеждаме билки с мобилно приложение

18:30, 03 сеп 16 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отглеждането на земеделски култури в домашни условия вече става и чрез мобилен телефон. Четирима младежи създадоха автоматичен парник, който е алтернатива на градското земеделие.

Изобретението GreenCorp е създадено от Преслав Хаджицанев, Николай Пенов, Радослав Делчев и Виктория Еленкова. Софтуерът е разработен от Преслав. Идеята за автоматичен парник му хрумва, наблюдавайки парниците, за които се грижи семейството му.

GreenCorp представлява затворена система, която се грижи сама за растенията с помощта на вградени сензори. Парникът полива, осветлява и проветрява насажденията. 

Управлението се извършва чрез микрокомпютър, който улавя сигналите на разположените в парника сензори и прави нужните промени. Ако растението има нужда от вода, компютърът обработва сигнала от сензора, изпраща го към помпата на резервоара в парника и впръсква вода. Вентилаторите за охлаждане пък се включват, когато температурата, която е оптимална за растението, се повиши.

Парникът не работи съвсем без човешка намеса – трябва да се включи в електрическата мрежа, да се напълни резервоара с вода и да се посочи вида на растението. Електричеството, което се изразходва, е по-малко, отколкото на една обикновена крушка. 

Сред културите, които са включени в списъка на парника, са босилек, мента, магданоз, копър, кориандър, репички, риган, лук, латинка, мащерка, чубрица, слънчоглед, маруля, грах, леща, зеле, елда, броколи и други.

Броят на растенията, които могат да се отглеждат в парника, зависи от размерите на прототипа, обясни Преслав Хаджицанев пред София Topnovini.bg. Oбработваемата площ е 2 квадратни метра. Количеството, което може да се произведе, зависи и от вида на растението. 

Работната площ е разположена на 4 еднакви рафта, всеки от които има еднакво количество почва. Като за да се запълни ефективно пространството, може да се засеят растения, колкото е необходимо.

Младите учени планират да въведат иновации в осветлението, което ще стимулира растежа на посевите в уреда. Друга иновация, която ще интегрират, е свързана с автоматизирането на процеса по отглеждане на видовете в парника. Целият процес ще може да се контролира дистанционно от приложение на мобилния телефон.

Системата е създадена главно за ресторантьорския бранш, който се нуждае от пресни подправки и билки. Досега младежите са предложили своя продукт в над десет ресторанта, като отчитат сериозен интерес към автоматичния парник. Ресторантьорите очакват да видят как работи и да го изложат в салоните си.

Цената на GreenCorp се очаква да е 2000 лева. Той ще бъде пуснат на пазара в началото на 2017 г., когато трябва да е готов и крайният продукт. А до края на 2016 г. младежите се надяват да успеят да изготвят работещия пълноразмерен прототип.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:54, 18 май 20

Много ще се радваме да работи това п

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама