КЗП разследва непоисканите СМС-и от мобилните оператори, за които се таксуват потребителите

21:12, 07 сеп 16 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на потребителите скоро ще се произнесе по казуса с т. нар. непоискани есемеси, които потребителите получават от оператора, а след това са задължени да платят. Това съобщи пред БНР председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Става дума за практика на мобилни оператори да включват потребителите в различни игри или услуги като за да се откаже, клиентът трябва да го направи изрично с есемес с определен текст на конкретен номер. Засегнати твърдят, че са плащали по 2 лв. на нежелан есемес.

"В момента разработваме територията на т.нар. непоискани есемеси. Оказва се, че има – включително за различен тип игри – случаи, в които се получава следното: анонсът е, че вие можете да се включите в тази игра и ако не изпратите есемес, с който да се откажете, след това започвате да получавате такива съобщения, които се таксуват и то с едни доста съществени суми. Вероятно скоро ще имаме произнасяне по тези казуси", каза Маргаритов.

Неустойката при предсрочно прекратяване на договор е три такси

Той припомни, че комисията е постигнала с два от мобилните оператори потвърдени от съда споразумения за намаляване на до три месечни такси на неустойките при предсрочно прекратяване на срочни договори. Срещу третия се води колективен иск, като се очаква скоро и той да приеме същите условия.

Решението на съда е с дата 1 юли като шефът на регулатора изрично подчерта, че то важи не само за договорите, сключени след тази дата, но и за по-старите. "Прави се опит в определени офиси на единия от двата мобилни оператора клиентите да бъдат заблуждавани, че това важи само за договори, които са сключени след 1 юли, а това не е така", разясни той.

По искане на комисията съдът е забранил и прекратил практиката всяко влизане в мрежата през мобилен телефон да се таксува с по 1 мегабайт както и спирането на всички услуги към потребител, ако той оспори фактура по един от договорите си.

Срещу мобилните оператори са между 35 и 40 на сто от жалбите в комисията, каза Маргаритов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама