Фондът за лечение бави одобрена вече терапия на онкоболно дете

18:39, 08 сеп 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дете с тежко онкологично заболяване не може да започне лечението си в германска клиника, въпреки че два пъти е получило одобрение от Фонда за лечение на деца, пише Mediapool.bg. Според членове на Обществения съвет на институцията и близки на детето, причината е новият начин, по който работи администрацията на фонда, без да изпълнява решенията на Обществения съвет и протакайки лечението, докато чака допълнително поискани документи и становища.

Така въпреки уверенията, че с новите правила случаите ще се разглеждат по-бързо, детето от 1 август чака разрешение или отказ да се лекува в чужбина и окончателно решение все още няма. А в това време детето стои без лечение, тъй като обнадеждено от положителните становища на фонда, семейството не започва химиотерапия у нас.

Четиригодишният Емил Каров е диагностициран с рак на костите - Сарком на Юинг през юни. Според водещи български лекари лечението трябва да започне у нас с химиотерапия, а впоследствие да се решава как да продължи. Заради по-добрите прогнози и опит в лечението на това заболяване в чужди клиники обаче семейството се обръща към Фонда за лечение на деца и клиника в Хайделберг, Германия, като междувременно заминава на консултация в същата клиника.

През това време фондът одобрява лечението в чужбина, въпреки отрицателното становище на консултанта по педиатрия и детска онкохематология във Варна д-р Валерия Калева, която е за започване на лечението тук. Детето е одобрено от фонда с условието когато бъде получена оферта от Хайделберг да бъде предоставена на членовете на Обществения съвет за сведение. Германската клиника дава оферта и случаят отново е подложен на гласуване на последното заседание на фонда, като отново получава одобрение и отново с условие – да се поиска допълнително становище от специалист, което да допълва медицинската документация. Полученото становище от директора на Детската онкохематология в София д-р Добрин Константинов обаче също е отрицателно и сега детето отново ще бъде подложено на гласуване.

Разногласията идват от това, че действително началото на лечението с химиотерапия може да се извърши у нас, но пък чуждите клиники често поставят условие за прием на пациент всички етапи от терапията да се извършат на място. А и дават план за комплексно лечение и по-добри прогнози.

 

Въпреки становищата на консултантите, че лечението може да започне тук, Общественият съвет, в който също участват лекари, в това число и педиатър онколог, решава да позволи лечението в чужбина, при това два пъти. Това обаче не се оказва достатъчно основание, за да започне лечението.

Според близки на детето фондът ги държи в неведение

Лелята на Емил – Величка Кирчева обясни в писмо до медиите, че документите на детето са подадени във фонда на 1 август: “Заявлението ни е разгледано и одобрено на обществен съвет на 17.08.2016година . След като получихме офертата за лечение, получихме одобрение и на съвета от 31.08.2016“.

"След това одобрение е поискано допълнително становище на външен експерт и отново предстои гласуване на обществения съвет“, посочва тя.

“За всичко това говорим само по телефона и нямаме нито едно официално известие. Ние имаме цялостна оферта за лечение от клиниката в Хайделберг, лекарите там заявиха ,че с тяхната химиотерапия ще запазят напълно лопатката на детето и няма да има последици върху ръката, дори при най – добрия резултат може да не се наложи ортопедична операция или тя да е съвсем лека само за отстраняване на тумора . Външните експерти на фонда д-р Калева и д-р Константинов смятат че могат да започнат химиотерапия и да я доведат до някакъв етап , но не казват какъв , и след това да изпишат детето , за да стигнем пак до чуждестранна болница , където вече лекарите не могат да дадат гаранция за лечението как ще продължи“, обяснява Кирчева.

По думите й лекарите в Хайделберг са казали, че химиотерапията у нас най – вероятно ще е ефикасна около 30%, което означавало, че може да се наложи отстраняване на лопатката, протезиране или трансплантация на кости.

Семейството е подало жалба в здравното министерство заради размотаването и дори е готови да съди институциите. То е разочаровано, че фондът ги бави, заради което губят ценно време, вместо направо да им откаже и те да решават как да постъпят.

Директорът на фонда: Министерството ще реши

Директорът на фонда Владимир Пилсоф заяви в четвъртък пред Mediapool, че по-късно има среща в здравното министерство по случая заради подаденото оплакване и казусът ще се реши там.

“Тези родители заминаха на своя глава преди да има решение на фонда. Нашите специалисти, на които ние сме длъжни да се уповаваме и да получим становище са категорични, че детето може да бъде лекувано в България. Аз отивам в министерството да видим каква позиция ще заеме министъра“, каза Пилософ.

“Когато Общественият съвет вземе решение, което не е в съответствие с правилата, директорът има право да върне за ново разглеждане. Всичко е уредено детето да започне лечението си в България, но трябва да се върне за тази цел. Аз разбирам родителите, всички искат да се лекуват в чужбина, но аз нищо не мога да направя, след като становището на специалистите е това. Общественият съвет не може да е над законите“, посочи той.

Пред министерството Пилософ твърди, че решения няма

По-късно зам.-здравният министър Ваньо Шарков коментира пред журналисти, че пред него Пилософ е казал, че за Емил Каров няма решения на Обществения съвет на фонда и той два пъти е бил отложен за доизясняване на случая. Така думата на Пилософ стои срещу тази на уведомените за обратното родители и тази на членове на Обществения съвет. Истината би трябвало да се съдържа в протоколите от засеанието, каквито до момента няма представени в министерството.

Поредното решение по случая на Емил трябва да се вземе на заседанието на 14 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама