МОН почва реформа във финансирането на университетските специалности

21:40, 09 сеп 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на образованието и науката е започнало да разработва механизми за намаляване на ножицата във финансирането на специалностите в университетите. Това съобщи днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Причината е, обясни министърът, че държавната субсидия например на направление „Медицина“ е 10 пъти по-голяма от тази на „Педагогика“, а в ЕС разликата между най-ниско и най-високо финансираните специалности е около 6 пъти.

Кунева каза още, че при срещата си със Съвета на ректорите, финансирането на висшето образование е било основна тема и припомни, че план-приемът за тази академична година е бил редуциран с 9000 места.

„Министерството има за цел да въведе критерии за качество и за доказване на нуждата от разширен прием, така че пазарът на труда да срещне пазара на образованието. В пазара на образование има големи възможности за реализация на специалности като право, икономика и туризъм.

Ако видите пазара на труда, едва 20% от завършилите туризъм са се реализирали. Университетите трябва да преценят кои са добрите им специалности и кои не дават добра реализация. Нашето желание е да стимулираме най-добрите. Висшето образование има една цел - след ползотворно учене да си намериш работа“, добави вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама