“Младост” пак на протест срещу застрояването, събират подписи за референдум

12:59, 11 сеп 16 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В понеделник жителите на столичния квартал “Младост” ще излязат на най-големия досега протест срещу застрояването, съобщиха организаторите днес. От утре те ще регистрират и инициативен комитет, който ще започне да събира подписи за местен референдум, с който застрояването да спре.

За да се случи това, ще са нужни 15 000 подписа, обясни Десислава Иванчева, председател на комитета “За зелен Младост”. Според правилата единствено жители с адресна регистрация в квартала могат да се подпишат за свикването на референдума. Срокът по закон за събирането на подписите е три месеца.

Предложението за референдум съдържа два въпроса:

- „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?”.

-  „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и младост 4?”.

Иванчева обясни, че целта на референдума е да се спре застрояването, но не са срещу инвеститорите, а по-скоро срещу начина, по който се издават разрешенията за строеж. Тя обясни, че гражданите нямат против строежите, които вече са започнати и ще завършат.

Утрешният протест ще започне в 19:00 часа пред сградата на общината в “Младост”.

В инициативния комитет влиза и общинският съветник от партията на Георги Кадиев Войслав Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама