Мариус Донкин: В Народния театър има проблеми, но ще балансирам

21:16, 12 сеп 16 / Култура 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промени в щата на театъра и по-ефективна администрация. Това са част от целите, които си е поставил новият директор на Народен театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин.

„Преди 7-8 години театърът работеше прекрасно, стройно и продуктивно. Имаше в състава си 50 души актьори, а целият му екип наброяваше около 230 човека. В момента тази цифра е 285. Щатните актьори са 55, тези, които играят на хонорар – 100, и отделно актьори, които играят в отделни представления – 22.

Тази статистика говори, че тук има проблеми – и човешки, и творчески, и икономически, с които аз съм длъжен да се съобразявам. Необходимо е това да се балансира – като ревизия на качеството на гостуващите актьори, дисциплината и компактност на администрацията”, заяви Донкин на първата си среща с медиите, след като зае поста директор на театъра.

По думите му Народният театър може да се управлява с повече отвореност и диалогичност. Според него е необходимо да бъдат актуализирани заплатите на актьорите, които играят на щат, които сега са около 800-830 лв., а повечето от тях имат ангажименти извън сцената на Народния театър. Новият директор иска да промени това.

Също така той обясни, че актьорите, които са навършили възраст за пенсия, но все още са на щат в театъра, ще останат на работа, но на половин щат и така ще могат, според него, да взимат дори и повече пари.

„Вратата на кабинета ми е винаги отворена. Явих се на конкурса за директор, защото съм убеден, че той трябва да бъде ръководен от човек, който го познава добре и е част от този театър – без значение дали е актьор или режисьор. А аз съм тук почти 40 години. Не казвам, че не приемам този пост да бъде оглавяван от човек, който е икономист – в различните държави работят добре различни модели, но всеки театър има своята специфика”, каза Донкин.

Донкин даде Румъния, като пример за управление на театрите, където бюджетът на театъра е огромен. Там има 103 театъра, от които 47 са общински, а всички други са държавни. На Народния театър там обаче бюджетът е многократно по-висок от бюджета на фонд "Култура". Бюджетът на Народен театър "Иван Вазов“ е 3.3-3.4 мн. лв. като през последните три години от билети театърът се печелят от 930 хил. лв. до 990 хил. лв.

Една от големите промени е и че в театъра няма да има главен драматург, а Обществен съвет, в който ще влязат различни хора, които няма да са на щат. Част от лицата в него ще са Николай Йорданов, който е председател на фестивала "Варненско лято", Захари Захариев, акад. Дамян Дамянов и психиатърът д-р Николай Михайлов.

Новият сезон започва с постановката "Ревизор" по Н.В. Гогол на друг Мариус Куркински, а във вторник на Голяма сцена зрителите ще могат да гледат спектакъла на Александър Морфов "На ръба", носител на тазгодишната награда "Аскеер" за най-добро представление. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама