Показват ръкописи на Вапцаров, Смирненски, Славейков и Багряна в Столичната библиотека (снимки)

14:56, 14 сеп 16 / Култура 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръкописи на големи български поети и писатели бяха представени на изложба в Столичната библиотека. Документалната експозиция показва част от архивите на Никола Вапцаров – личната му карта, тефтерчето му със стихове, кръщелното свидетелство; лекции по зоология, овощарство, ботаника, тригонометрия, физика на Михалаки Геогриев; тетрадка с ранни творби и множество ръкописи на стихотворения на Христо Смирненски, както и първото издание на „Да бъде ден!“. Те са предоставени от фондовете на Литературния институт при БАН.



От фондовете на Националния литературен музей в изложбата са включени рамкирано фотопано на семейство Вазови и орден „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий”, с който Иван Вазов е удостоен за втория си юбилей през 1920 г., ръкопис на поемата „Кървава песен” и табакера и цигаре на Пенчо Славейков, тетрадка с ръкописите на ранни стихове и дивит на Петко Славейков, парижкият бележник на Елисавета Багряна със записки на френски език, повестите „Гераците“ и „Земя“ от Елин Пелин с посвещение на Змей Горянин и разказите „Под манастирската лоза“ от личната библиотека на Тодор Влайков и още много други.



Изложбата може да се разгледа от 14 до 18 септември 2016 г. включително, в работното време на библиотеката (на 18.09. от 10:00 до 17:00 ч.)



Столичната библиотека вече има и модерен дигитален център, оборудван с три скенера. Той позволява хиляди редки творби и старопечатни издания, които се съхраняват в колекцията на библиотеката, да навлязат в дигиталното пространство.



„С този нов център сме в състояние да дигитализираме и да запазим за бъдещите поколения уникалното литературно наследство“, отбеляза директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова, предаде репортер на София Topnovini.bg.



„Това е информационното поле, където всеки ще може да чете тези шедьоври през сайта на Столичната библиотека“, каза зам.-кмета на София д-р Тодор Чобанов. Той отбеляза, че над 280 хил. произведения вече са дигитализирани. Всички те ще са достъпни за потребителите на европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство – Европеана.



„Това са произведенията, които са ни формирали като българи и европейци. Затова е важно чрез тази нова модерна платформа да привличаме нови читатели, а и да си припомним какво сме чели като деца“, допълни д-р Чобанов.



Подобни дигитални центрове ще бъдат открити и в Музея за история на София, и в Софийската градска галерия.







Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама