Над 50 000 лв. са глобени партиите, злоупотребили с лични данни за избори

15:59, 19 сеп 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отново можем да проверяваме онлайн дали партии и инициативни комитети злоупотребяват с личните ни данни. Затова съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Услугата е достъпна на страниата на комисията.

Тя отново е в сила, след като през 2014 избиратели установиха, че са в списъците, които формациите прилагат в ЦИК, за да се регистрират за избори, без обаче да са се подписвали.

Ако установим, че неправомерно са използвани данните ни, можем да се обърнем към  Комисията за защита на личните данни.

Председателят на комисията пък съобщи, че за изборите през 2014 г. са получили над 1300 жалби и сигнали за злоупотреби с лични данни от партиите, за които са наложени санкции за над 50 хил. лв.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обясни и новостите при защитата на избирателите. Вече ще могат да се проверяват подписките в подкрепа на инициативните комитети, а подписи ще имат право да събират вече само упълномощени от партиите и инициативните комитети лица, които ще трябва да оставят трите си имена и ЕГН.

Институтът за развитие на публичната среда и Комисията за защита на личните данни са подготвили електронен наръчник за защита на личните данни по време на избори "Моите лични данни", където на едно място е събрани отговорите на всички въпроси, свързани с регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети.

Наръчникът е достъпен на сайтовете на института и на Комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама