Засилен е интересът на чужденци към придобиване на българско гражданство

16:38, 20 сеп 16 / Политика 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
16 000 нови заявления са били подадени в Дирекция „Българско гражданство“ само за тази година. Интересът към придобиване на българско гражданство е засилен, а държавното звено не може да смогне на темпото.

Това обяви правосъдният министър Екатерина Захариева по време на изслушването си в парламентарната правна комисия. Тя бе попитана от депутата от ДПС Четин Казак за дейността по разглеждане на молбите за предоставяне на българско гражданство.

Заседанието на правната комисия бе свикано извънредно тази седмица, но въпреки това интерес от страна на депутатите към работния процес бе слаб. Насрочено за 13.00 ч., председателят на комисията даде старт на заседанието с половин час закъснение. Причината беше, че от 20-члената комисия се бяха явили едва 7 депутати – повечето със закъснение.

Захариева съобщи, че в Дирекция „Българско гражданство“ работят 19 души – четири дни в седмицата по три часа. До скоро чуждестранните граждани са били обслужвани само на едно гише, но след извиващите се ежедневно опашки и разговор с началника на дирекцията те са били увеличени на две.

Правосъдният министър не посочи от кои държави интересът за български паспорт е най-засилен, тъй като информацията била конфиденциална. Захариева потвърди, че македонците продължават да водят в класацията.

Заради ниската численост на персонала и краткото работно време документацията се придвижвала изключително бавно. По закон до 12 месеца след подаване на заявлението чужденците трябва да бъдат поканени на интервю, от чийто изход да бъде решено да се предостави ли гражданство на въпросното лице или не.

„В действителност, ако подадете сега заявление, ще ви бъде насрочено интервю чак за края на следващата година“, поясни Екатерина Захариева.

За улесняване на дейността на агенцията е била обявена обществена поръчка, а по-късно е сключен и договор, за наемане на външна фирма, която да се занимава с интервютата. По същия ред е осигурена външна помощ при сканирането на всички документи. По този начин всички документи се разпространявали по електронен път до държавните структури, които също трябва да дадат своето становище.

„Другите дирекции в Министерството на правосъдието започват да се дразнят, защото усилията, които полагат, са в посока максимална помощ на Дирекция „Българско гражданство“, каза още правосъдният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама