Борисов: Затваряме границите на ЕС

19:50, 24 сеп 16 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затваряме границите на Европейския съюз (ЕС) и правим зони за сигурност извън Европа, за да бъдат защитени всички държави по пътя на Балканския маршрут. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след края на срещата с европейските лидери във Виена, съобщи „Фокус“.

„Затваряме и правим горещите точки оттатък на оградата и концентрираме финансовите си помощи. Все пак тези хора бягат от война“, подчерта той. По неговите думи трябва да настояваме да спрат войните и да се стигне до споразумение, защото, „докато има ракети и бомби, тези хора все ще прииждат“, независимо от взетите мерки и вдигането на огради.

Борисов отново призова в Либия да се направят зони за сигурност. И коментира, че не само Европа, а и САЩ, и Китай, и Русия, и Индия, всички трябва да дадат пари за бежанците.

„Ние не сме най-хуманната организация в света – само ние непрекъснато да вадим милиарди и да плащаме, а другите ни дават съвети: „Бъдете по-мили, бъдете по-внимателни, бъдете по-хуманни”. Да, ние сме такива, но поемете и вие малко от този финансов ангажимент след като вие правите войните“, отбеляза премиерът.

Той се обърна и към гръцкия му колега Алексис Ципрас да положи повече усилия по темата с бежанците.

„Надявам, се че всички вече съзнават, че оградите между европейски държави не вършат никаква работа, защото външните граници на ЕС и Шенген са тези, които трябва да защитим, това е важно”, допълни Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама