Македонското външно министерство: Плочата на Каймакчалан е поставена незаконно

21:08, 24 сеп 16 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Македонското външно министерство излезе с позиция по разбитата паметна плоча на българските бойци на Каймакчалан, че е поставена незаконно.

В официалното им съобщение се казва: „Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите“.

Съобщението, което е публикувано на сайта на македонското външно министерство, завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.



Днес по-рано премиерът Бойко Борисов се обади на македонския си колега Емил Димитриев, който му обеща да има реакция от македоснката страна. Борисов дори предупреди, че ако Македония не вземе мерки относно чупенето на наши паметници, няма да получи помощ от България, когато й е необходима.

Международният скандал се разрази навръх Деня на Независимостта на България. Македонският журналист Миленко Неделковски  се похвали със снимки във Фейсбук как с огромен чук помага за премахването на паметната плоча на загиналите български офицери и войници на Каймакчалан.

От Министерството на външните работи на България още вчера призоваха Скопие да се разграничи от действията на македонския гражданин, разбил паметната плоча.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама