Делян Добрев: Плащанията по проекта "Белене" няма да се отразят на цената на тока

12:14, 25 сеп 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плащанията на НЕК по казуса АЕЦ „Белене“ и връщането на заема няма да се отразят върху цената на тока, защото не влизат в регулаторния модел, а с цялостната либерализация на електроенергийния пазар ще отпадне и функцията на НЕК на обществен доставчик. Това каза в предаването „Неделя 150“ Делян Добрев от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия по енергетика.

Той изрази предположение, че няма да има проблем с одобрението на ЕК на държавната помощ за НЕК по казуса със заплащането на оборудването за АЕЦ „Белене“, тъй като това е стандартна процедура, а през 2010 година е имало подобен случай с БДЖ. “По-скоро това, което ни вълнува е, тази процедура да се извърви по възможно най-бързия начин, защото това разрешение може да се получи за няколко седмици или за няколко месеца. Идеята е да се получи за няколко седмици, за да не продължават да се трупат лихви”, каза той.

Оборудването, докато е било произвеждано, е подлежало на контрол от българска страна периодично, всеки месец, дори по няколко пъти в месеца. Експерти от НЕК са се подписали на протоколи, категорично заяви Добрев и нарече спекулация твърденията, че никой не е виждал оборудването за „Белене“.

“Не можем да очакваме да направим една делегация от парламента или от министерския съвет и да отидем в завода – производител, за да ни покажат оборудване, от което никой от нас не разбира”, заяви той.

Вариантите за "Белене" остават и след плащането, което цели да спести средства на държавата като спре лихвите, отбеляза още Делян Добрев. Той определи идеята на БСП и АБВ за рестартиране на проекта с държавно участие като абсурдна, защото в нито един момент от живота на този проект държавата не може да си позволи да намери отнякъде 20 милиарда лева, които да инвестира в подобен проект.

“Ако този проект е толкова печеливш, колкото твърдят от БСП и от АБВ, то в една процедура по приватизация би трябвало да има опашка от кандидати. Ако една такава процедура се провали, единственото, което има икономически смисъл и ще можем да направим е или да продадем оборудването на трета страна, или да водим диалог с руската страна тя да изкупи обратно оборудването”, каза Добрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама