Бокова вече е шеста в битката за генерален секретар на ООН

18:54, 26 сеп 16 / Политика 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският кандидат за генерален секретар на ООН постигна в петото неформално гласуване в Съвета за сигурност още по-слаб резултат. Тя слиза на шесто място от 9 останали претенденти за поста на Бан Ки Мун и не успя да премине прага от 9 гласа.

Ирина Бокова е събрала само 6 гласа от страни членки, които я окуражават да продължи в състезанието. Но 7 са преценили, че тя трябва да отпадне, а 2 нямат мнение.

На 13 септември премиерът Бойко Борисов каза, че подкрепата ни за Ирина Бокова ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати, а ако не стане така, няма как да продължаваме това и ще видим заедно какво да направим.

В понеделник тя не само не успя да подобри резултата си, но изгуби един от гласовете в нейна подкрепа от предходното гласуване. Двете седмици на усилено лобиране в ООН и медии в няколко държави изглежда не дават резултат.

Само това бе достатъчно да я постави на две позиции зад аржентинския външен министър Сусана Малкора, която просто повтори резултата от вота на 9 септември и вече е водещата жена, кандидат за лидер на световната организация. След като за пореден път в челото са само мъже, трупат се въпросителни дали това не е краят на усилието за пръв път жена за оглави ООН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама